Koronavirüsün İnsan Kaynakları Alanına Etkisi

Koronavirüsün İnsan Kaynakları Alanına Etkisi

Koronavirüsün İnsan Kaynakları Alanına Etkisi

 

Kısa süre içerisinde dünyayı etkisine alan koronavirüs aynı zamanda insanları ve pazarları da etkisi altına aldı. Salgın sürecinden etkilenen çoğu alan gibi İnsan Kaynakları içinde yönetimsel değişim süreçleri başladı. 

Çoğu şirketin esnek çalışma sistemine döndüğü bu dönemde işçi performanslarını yukarıda tutmak ve iş sürekliliğini sağlamak en büyük öncelik. İnsan Kaynakları departmanının bu konuda aktif olarak çalışması, şirket işleyişinin sıkıntısız şekilde devam etmesi açısından önem arz ediyor. 

Asıl incelenmesi gereken konulardan birisiyse devam eden salgının karantina altındaki çalışanların psikoloji ve performans durumlarında ne gibi bir etki bıraktığının takip edilmesidir. Şirketlerde her ne kadar kriz yönetimi planları yapılsa da, planlamaların tam anlamıyla yetmediği gözlemlenmektedir. İnsan Kaynakları departmanlarının tamda bu noktada önemli bir rol üstlenip, kriz sonrası işe dönüşü ve şirket içinde normalleşmeyi erken bir şekilde sağlamaları gerekmektedir. 

Daha önce tecrübeli olmadığımız bir krizi yönetirken şirket sorunlarını sorunsuz işletmek, karar mekanizmalarını aksatmadan sağlıklı ve dinamik şekilde devam ettirmek, şirket bünyesi altındaki işçi grubunu motive etmek, oluşacak zararları minimum seviyede tutmak ve kısa süre içerisinde şirketin yükselişini sağlamak çok önemlidir. 

Bahsi geçen krizden en doğru şekilde çıkmak için şirketlerin bir yol haritası çıkarması gerekmektedir. Bu yol haritasının belli başlı başlıklarını inceleyelim:

 

Deneyimli İnsan Kaynağı

Pandemi dolaysıyla içinde bulunduğumuz durumlara hızlı alışabilen insanların tercih edilmesi şirket performansını önemli ölçüde etkiliyor. Özellikle uzaktan çalışmanın zorunlu hale gelmesi, çalışanların yeni teknolojilere hızlı adapte olabilmesi işlerin aksamaması için çok önemli bir noktadadır.

 

Kurum içi İletişimin Artırılması

Kurum içi iletişim olabildiğince sade ve anlaşılır olmalıdır. İletişimin kuvvetli olması bakımından üst düzey yöneticilerle çalışılmalıdır. Bir iletişim planı geliştirilmelidir. Örnek vakalar belirlenip kurumun bunlara karşı nasıl reaksiyon alacağı tartışılmalıdır.



Performans Değerlendirilmeleri Dikkatlice İncelenmeli

Performans değerlendirmeleri hem bireysel hem de yönetsel anlamda büyük bir öneme sahiptir. Performans sonuçları sonrası çalışanların hangi yönlerinin zayıf ve hangi yönlerinin kuvvetli olduğu saptanmalı. Buna göre iş bölümü yapılması daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca zayıf yönlerin doğru bir eğitimle geliştirilmesi hem kurum için hem de çalışan için faydalı olacaktır.

Gün geçtikçe daha fazla dijitalleşen dünyada İnsan Kaynakları birimlerinin de dijital ortama katılması, şirketler adına büyük önem arz ediyor. Uzaktan çalışma modeline geçilmesiyle beraber belli bir coğrafi kesim ayırt etmeksizin yetenek havuzu oluşturuluyor. Bunun avantajı ise çok fazla insan ile iletişime geçebilmektir. Böylece şirketlerin daha fazla donanımlı insanla çalışma fırsatı artıyor ve aynı zamanda kendilerini farklı coğrafyalarda tanıtma fırsatını da dolaylı yoldan elde etmiş bulunuyorlar.  Bu bağlamda insan kaynaklarının şirketlerin değişen ve gelişen ihtiyaçlarına daha hızlı ve nokta atışı dönüşler vermesi bekleniyor.