Metaverse Nedir?

Metaverse Nedir?

Metaverse Nedir? 

 

Son zamanlarda Metaverse kavramını çok sık duyuyoruz. Kendinden çok sık bahsedilmeye başlanan ve teknoloji devlerinin son zamanlarda büyük bir yatırım yapmaya başladığı Metaverse nedir?

 

Metaverse,  kelime köküne bakacak olursak yunanca ‘meta’ yani ‘’sonra, öte’’ anlamına gelen ve ‘verse’ İngilizcede evren anlamına gelen iki kelimeden oluşmaktadır. Türkçede evrenötesi anlamına gelen Metaverse terimi ile ne kastediliyor? Kısaca açıklamak gerekirse Metaverse, tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle ortaya çıkan kolektif bir sanal paylaşım alanına, içinde bütün dijital dünyaların bulunduğu ‘kurgusal evrene’ verilen isimdir. Birçok kişiye göre gelecekte Metaverse’e  sanal gerçeklik ya da arttırılmış gerçeklik yoluyla ulaşabilmek mümkün olacak. 

 

Metaverse kavramı 1990’ların başında ilk kez Neal Stephenson’ın yayımladığı bilim kurgu romanı olan Snow Crash’de bahsedilmiştir. Kitapta Metaverse kavramıyla kurgusal bir dünya nitelendirilmiştir. Bunun dışında birçok kez metaverse benzeri sanal dünyalardan bahsedildi.

 

Web 3.0 ile birlikte, insanlar dijital platformlar sayesinde çevrimiçi iletişim kurabiliyorlar. Ancak Metaverse fikri bunu çok daha farklı bir yere taşımayı planlıyor. İnsanlar Metaverse sayesinde kendilerini sanal gerçeklik yoluyla  dijital bir evrenin içine girip bu evrende kaybolabilecekler.

Sanal gerçeklik teknolojisi şu anlık ağırlıkla oyunlar için kullanılıyor. Ancak Metaverse bu kullanım alanını bir hayli genişletecek. Kısacası bu dijital evrende, üç boyutlu bir avatar oluşturularak; çalışmak, oyun oynamak, konsere gitmek gibi birçok günlük aktiviteyi yapabilmenin gerçekleşmesi bekleniyor.

 

 

 

Metaverse Nasıl Alınır? 

 

 

Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesi ve Metaverse olarak da bilinen dijital evrene büyük bir yatırım yapacağını açıklaması üzerine piyasada olan metaverse coinlere bir hayli ilgi arttı. Hâl böyle olunca bir çok kişi, Metaverse nasıl alınır? sorusunu sormaya başladı.

Metaverse coinleri, tıpkı diğer satışta olan coinler gibi kripto para borsaları aracılığıyla satın alınabiliyor. Bazı popüler metaverse projeleri ise şunlardır:

 

·      Axie Infinity (AXS)

·      Decentraland (MANA)

·      Starlink (STARL)

·      The Sandbox (SAND)

 

 

Metaverse İle Yeni Bir Gelecek!

 

Metaverse’ün sadece oyunlar için olan bir evren olmayacağını, daha farklı alanlarda da işlevselliği olan bir sanal evren olduğundan bahsetmiştik. Teknoloji devlerinin önde gelen isimleri, oyunlar dışında heyecanlandıkları birçok şeyin olduğunu söylüyorlar. Bu kişiler, metaverse’ün gerçek zamanlı 3D grafiklere, kişiselleştirilebilen avatarlara, sanal ortamda insanlara ait yerlerin oluşturulması ve insanların para kazanabileceği ekonomik bir ortamında oluşturulmasını istiyorlar. Kısacası metaverse, hayal edeceğiniz pek çok şeyin sanal bir evrende olmasını sağlayabilecek. Mark Zuckenberg gibi önde gelen insanlar da bu devasa veri tabanının sadece bir kısmını inşa ettiklerini belirtiyorlar. Bunu günümüzdeki internetle kıyaslayabilirsiniz. Uzmanlara göre 1980’li yıllarda ki telefonlar ile şimdi ki akıllı telefonlar arasındaki fark neyse, Metaverse de şu anın sanal gerçeklik teknolojisi için aynısı. Yani Metaverse kavramı tahmin edilenden çok daha büyük bir kavram.

Sonuç olarak metaverse, şu an için yapılması ve tam anlamıyla hayata geçirilmesi çok zor gibi gözükse de çoğu kişi için ‘internetin geleceği’ olarak tanımlanıyor. Teknolojik gelişmelerle beraber Metaverse’ün  geleceğinin nasıl şekilleneceği büyük bir merak konusu.