NFT Nedir?

NFT Nedir?

NFT 

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ve daha da popülerleşen Non Fungible Token (NFT) Türkçe karşılığıyla ‘’Değiştirilemeyen Token’’ olarak da tercüme edilebilir. Aslında bir kripto para çeşidi olan NFT, diğer kripto para birimlerinden farklı olarak dijital ortamda ürettiğiniz içeriklerin bir değer karşılığında elde edebileceğiniz kazançtır. NFT sayılabilecek ve dijital ortamlarda satışa koyabileceğiniz varlıklar ise şunlardır; Oluşturulan bir sanat eseri, video, görseller, tweetler ve daha aklınıza gelebilecek pek çoğu olabilir. Tüm bu dijital oluşumlar, gerekli şartlar sağlanması halinde birer NFT olabilir.  

NFT’yi gündelik yaşantımızda koleksiyon olabilecek bir ürünün/varlığın dijital ortamdaki bir benzeri olarak tanımlamak mümkün olabilir. Mesela zamanının ünlü sanatçılarının eserleri ve biriktirilmiş koleksiyonları bu varlıklara iyi bir örnek olabilir. NFT’nin diğer kriptolardan ayrılan özelliği hepsinin birbirinden farklı bir şekilde oluşturuluyor olması. Bu özellik onları değiştirilmez kılar. 

NFT Nasıl Üretilir, Nasıl Kullanılır?

NFT’ler, Ethereum geliştiricileri tarafından ERC-721 token standartlarına göre üretilmiştir. NFT üretmek için bir kripto para cüzdanına sahip olunması lazım. Dosya belli başlı platformlar aracıyla IPFS sistemine yüklenir. Sonraysa NFT’nin değiştirilemez parametreleri belirlenir.

NFT’nin kaç adet üretileceği, fiyatının ne olacağı ve sonraki satıştan size ne kadar ücretin ödenmesi gerekeceği gibi konular halledilir. Bunun ardından blockhain ağının işlem ücreti ödenir ve NFT üretilir. İşlem sonunda NFT’ler cüzdanınıza gönderilir ve tüm blok zincirine kayıt olur.

 

 

 

 

NFT Örnekleri

Birçok ünlü sanatçı ve sosyal medya fenomeni NFT teknolojisinin tanınması için büyük uğraşlar vermiştir.  Hatta bazı haber kuruluşları bile NFT satmıştır.

NFT ile ilgili bu satın alınmaların yanı sıra bir de proje örnekleri vardır. Bir kaçını sıralamak gerekirse:  

CryptoCrystal: Bir çeşit kripto maden oyunudur. Oyunda, Bitcoin ya da Ethereum ve farklı tarzlarda da madencilik görebilirsiniz. Oyuncular, şirketten maden yapmak adına jeton alarak kristal üretimi yapabilirler.

HyperDragons: Küçük varlıklar sayesinde oynanan bir oyundur. Oyunun özelliği farklı gruplara air projelerle etkileşim kuruluyor olmasıdır. Oyun 3 bölümden oluşur. Bunlar; toplama, üretme ve tüketme kısımlarıdır. 

CyrptoVoxels: Sanal gerçeklik gözlükleriyle oynanan bu oyun bir oyun geliştiricisi olan Ben Nolan tarafından geliştirilmiştir. Oyunun içerisinde bir takım malzemeler ve arazi inşası yapılabilir. 

NFT Nereden Alabilirim?

NFT’ler birçok platformda satın alınabilir ve bu sitelerden hangisini seçeceğiniz, ne almak istediğinize bağlı olacaktır. Alım yapmak istediğiniz platforma özel bir cüzdana ihtiyacınız olacak ve içini kripto paralarla doldurmanız gerekecek.

Bazı NFT satan siteler:

·         OpenSea 

·         Foundation

·         SuperRare

·         VIV3

·         Rabiple